FDM Staat voor Fused Deposition Modeling. Dit is de iconische manier van 3D-printing waarmee iedereen die ook maar íets van 3D-printing heeft gehoord wel bekend is. Het materiaal word normaliter per spoel of in pellets geleverd. De printer smelt dit materiaal om en zorgt met een bewegende printkop dat het materiaal op de juiste plek wordt neergelegd.
Onder ieder materiaal ziet u twee icoontjes staan. Het eerste icoontje indiceert de glass transition temperature. Dit is de temperatuur waarop het materiaal zacht begint te worden en dus risico loopt te vervormen. Het tweede icoontje toont de temperatuur aan waarop wij dit printen.
De volledige (Engelse) naam van PLA is Polylactic acid. PLA is een materiaal wat grootschalig wordt gebruikt onder de 3D printers. Dit materiaal is makkelijk te printen en vertoond bij afkoelen geen tot weinig warping. Het materiaal is van zichzelf vrij hard en lastig na te bewerken. Diverse soorten verf hechten zich wel makkelijk op objecten gemaakt van PLA. Als PLA langdurig onder kracht blijft staan loopt het object de kans op om kruip te vertonen.
PETG is een materiaal wat zich wat beter leent voor functionele ontwerpen. Het is iets taaier dan PLA en heeft een hogere glass transition temperatuur waardoor het geschikt is voor objecten die meer warmte te verduren krijgen. PETG kan wat beter tegen buigen waar PLA iets sneller breekt. PETG is een materiaal wat lastig is om na te bewerken. PETG is zonder primer ook lastig te verven.
ABS is een vormvast materiaal wat weinig neiging tot kruip heeft. ABS is makkelijk na te bewerken en makkelijk te verven. ABS heeft een nog hogere glass transition temperatuur dan PETG. De eigenschappen van ABS lenen zich goed voor functionele ontwerpen.
PC-ABS is een copolyester opgemaakt uit Polycarbonaat en ABS. De eigenschappen van PC-ABS zijn vrijwel identiek aan gewoon ABS. Alleen door dat beetje Polycarbonaat wat er in verwerkt zit heeft dit materiaal een hogere glass transition en smelttemperatuur.
De C in PETG-C staat voor Carbon. Dit wil dus zeggen dat er in dit materiaal ook koolstofvezel zit verwerkt. Let wel op dat afhankelijk van het type filament dit niet daadwerkelijk extra stevigheid geeft. Dat komt omdat het meestal niet de lange vezels zijn die wij kennen van de carbonfiber platen. PETG-C is dus voornamelijk voor de mooie looks die het geeft.
Nylon is een slijtvast materiaal. Een van de onderdelen waar nylon vaak voor gebruikt word is bijvoorbeeld tandwieltjes. Nylon is van zichzelf ook vrij flexibel. Nylon is dus ook weer een materiaal wat uitermate geschikt is voor functionele (slijtvaste) onderdelen.
TPU is een van de meest flexibele filamenten. Als u een product zoekt wat enigzinds moet kunnen vervormen tijdens gebruik, of tegen een stootje moet kunnen. Dan is TPU hoogstwaarschijnlijk de meest geschikte kandidaat. Hier bij 3DMe gebruiken we TPU het meeste om onderdelen te printen voor racedrones.