Print in place modellen wat zijn dat?

Laatst bijgewerkt op 15-08-2022

Print in Place, wat is het?

Print in Place is een term die wij de laatste tijd veel voorbij zien komen. Maar wat is dat nou dan toch precies?
Eigenlijk is het niets anders dan wat de naam suggereerd. Het is simpelweg het ontwerpen van een mechanisme wat bestaat uit meerdere onderdelen, welke dan in één 3D-print kunnen worden uitgevoerd. Zo kun je dus in één 3D-print diverse delen implementeren die scharnieren, bewegen of om elkaar heen draaien. Hierbij komt verder geen hardware bij te pas die niet 3D-geprint kan worden, denk hierbij aan bijvoorbeeld schroeven, boutjes of metalen inserts.

 

Waardoor is Print in Place zo bekend geworden?


Deze foto is gemaakt door Made in Space

De exacte origine van deze methode is voor ons onbekend. Maar wij denken dat het veilig is om te zeggen dat de ratel die NASA hier op Aarde heeft ontworpen, en geprint heeft in het ISS veel ontwerpers heeft geïnspireerd om ook zulke modellen te ontwerpen en 3D-printen.

Deze ratel is op het International Space Center gemaakt middels een 3D-printer als test scenario. De daadwerkelijke ratel is helaas dus nooit écht gebruikt, maar NASA heeft hiermee dus wel bewezen dat het mogelijk is om dit soort gereedschap te maken mocht dit onverhoopt niet mee zijn gekomen met een zending vanaf de Aarde.

Als we naar het design van deze ratel kijken zien we dat het stuk gereedschap bestaat uit drie delen. Namelijk de behuizing en de twee onderdelen van het ratelmechanisme. Deze onderdelen zijn getekend met genoeg tussenruimte om er voor te zorgen dat het maken van dit object middels 3D-printing vrij eenvoudig gaat.

 

Waarom is Print in Place zo speciaal?

Print in Place is een van de voordelen van additive manufacturing. Dit heeft er mee te maken dat bij deze methode van productie alle onderdelen laag voor laag worden opgebouwd. Hierdoor is het dus mogelijk om meerdere onderdelen als het ware ín elkaar te kunnen produceren. Dit is een van de voordelen die op dit moment niet mogelijk is middels andere productiemethodes.

 

Onze top 5 Print in Place modellen

1: Foldable Phone Stand (gemaakt door: Tmpx64)

Deze telefoonstandaard kan in verschillende standen worden gezet zodat jij altijd op de beste kijkhoek je scherm ziet.
Klik hier om door te gaan naar de downloadlink

 

2: Cable Puck (gemaakt door Everydecentnameistaken)

Deze cable puck is ideaal voor kabelmanagement van al jouw kleine kabels. Op de foto zie je een demo van een opgerolde USB kabel.
Klik hier om door te gaan naar de downloadlink

 

3: Iris Box (gemaakt door LoboCNC)

Deze Irisbox is een handig origineel opbergdoosje. Het doosje kan worden opengemaakt door te draaien aan de onderste ring.
De bovenste vier bladen draaien dan open als een iris.
Klik hier om door te gaan naar de downloadlink

 

4: Hinged Dice Vault (gemaakt door Tiffy's Lemonade Stand)

Deze dobbelsteendoos is ideaal voor de DnD spelers onder ons. Wat verder speciaal is aan dit doosje is dat deze gebruik maakt van vier neodymium magneetjes om ervoor te zorgen dat het doosje mooi dicht blijft bij sluiting.
Klik hier om door te gaan naar de downloadlink

5: Dino Clips (gemaakt door Sneaks)

Deze Dino Clips functioneren als het ware als paperclips. Alleen zien deze clips er iets vrolijker uit dan de conventionele clips.
Klik hier om door te gaan naar de downloadlink