Wat zijn de praktische doeleinden van 3D-printing

Laatst bijgewerkt op 22-06-2024

Helaas hangt er rondom 3D-printen vaak nog de gedachten dat dit alleen draait om het maken van onzinnige speeltjes welke uiteindelijk verdwijnen in de afvalbak of het milieu en daarom dus bijdragen in de vervuiling van de Aarde. In deze blogpost leg ik u graag een paar voorbeelden voor welke aantonen dat 3D-printen in veel gevallen zeker een doel heeft.

Om deze negatieve gedachtegang rond deze industrie tegen te gaan wil ik u graag een paar voorbeelden aanwijzen waarin de techniek van 3D-printen zekerweten een bestaansrecht heeft en in sommige gevallen zelfs een duurzame optie is.
 

1: Reparatie van kapotte apparaten

Stel; je hebt een broodrooster dat intussen zo oud is dat de kunststof delen een beetje broos begint te worden. Je besluit om op Zondag ochtend een brood te roosteren, maar tot je schrik breekt de hendel die zorgt dat het brood naar beneden wordt gehouden af. Best zonde, want de rest van de broodrooster werkt nog prima. Je kijkt bij de fabrikant of je het onderdeel nog kan kopen, maar de fabrikant is natuurlijk al lang gestopt met het produceren van dit specifieke product.

In dit geval zou 3D-printen dus een perfecte uitkomst bieden. Een dergelijke hendel is in de meeste gevallen zo uitgetekend, en het 3D-printen is eenvoudig te doen. Je monteerd na het 3D-printen het onderdeel op de plek van het gebroken exemplaar, en wellicht gaat het broodrooster op deze manier nog wel een paar jaar mee.

2: Voor het maken van prototypes van een nieuw product

De meeste behuizingen van electronica worden gemaakt in materialen variërend van ABS, Nylon, PolyCarbonaat, of diverse samenstellingen hiervan. Deze producten worden voor het merendeel gemaakt door middel van spuitgieten. Bij deze techniek word de plastic in vloeibare vorm in een mal gespoten die meestal is gemaakt van een metaal zoals aluminium. De kosten voor het maken van deze mallen lopen vaak op tot duizenden euro's. Nu is het waar dat een product wat middels spuitgieten wordt gemaakt altijd goedkoper zal zijn dan eenzelfde exemplaar uitgevoerd als 3D-print. Máár, wat nou als er blijkt dat er een defect zit in het ontwerp? Dan zal er een aangepaste mal moeten worden gemaakt, welke dus weer vele duizenden Euro's kost. Hier zou 3D-printen dus ook weer een perfecte usecase zijn. Het is goedkoper om één exemplaar te 3D-printen, dan hier keer en keer een nieuwe mal voor te laten maken.

Als je bovenstaande nog een stapje verder neemt, zou je zelfs de mal kunnen maken door middel van 3D-printen. Waar de mal op zichzelf dan een stuk goedkoper zou worden dan wanneer deze volgens de conventionele manier word gemaakt van aluminium. Alleen is het in dat geval wel zo dat de gespuitgoten materialen gelimiteerd blijven tot een specifieke selectie van materiaalsoorten.
 

3: Wat doet de medische wereld met 3D-printing

Ook in de medische wereld wordt 3D-printen steeds breder ingezet. Zo werd er begin dit jaar een implantaat geplaatst bij een Zweedse vrouw welke bij een ongeluk letsel aan haar schedel had opgelopen. Het implantaat was gemaakt van PEEK.
Dit was de eerste keer dat een ziekenhuis een implantaat voor een schedel heeft ontworpen, en dit was ook een grote sprong voor 3D-printing binnen de Medische wereld.

Kumovis cranial implant
3D-geprint implantaat, gemaakt door het Duitse bedrijf MedTech

3D-printing wordt ook steeds vaker ingezet voor het maken van bijvoorbeeld protheses. Een mooi voorbeeld hiervan is E-NABLE.
E-NABLE is een community die de mensen die een prothese nodig hebben samen brengen met degene die een 3D-printer hebben.
Overal op de wereld zijn vrijwilligers die op deze manier bijdragen aan dit concept.
Unlimbited Phoenix Hand.jpg
De Phoenix hand v3, ontworpen door E-NABLE

Naast bovenstaande voorbeelden wordt 3D-printing ook steeds vaker ingezet bij tandartsen. Hier word vooral geprint met stereolithography (SLA printing). Nu hoor ik je denken; huh? tandartsen? Ja! Tandartsen! In deze sector wordt deze techniek vaak ingezet om 3D-modellen te maken van het gebit van patienten.

4: Nog meer usecases

En zo kunnen wij usecases blijven opnoemen; ruimtevaart, de bouw, kunst, interieur, etcetera. Maar als we al deze dingen gaan opschrijven en uitleggen wordt deze post wel heel lang. Ik hoop dat ik u in deze post in ieder geval heb kunnen meenemen in een paar praktische gebruikswijzen van 3D-printen. En ik hoop dat hierdoor een klein beetje "negativiteit" over dit onderwerp de ban is in gedaan.

Heeft u een project waarvan u denkt, daarbij kan ik hulp gebruiken van iemand die verstand heeft van 3D-ontwerpen en/of 3D-printing?
Neem contact op! Dan gaan we kijken wat we voor je kunnen betekenen.

The Sky is the limit!

Bronnen:
Forbes: Kunststof implantaat